diumenge, 22 de novembre del 2009

Consells de barri

Aquests dies el districte ha organitzat la constitució dels nous Consells de barri. En concret, el passat divendres es van formar el del Clot (a les 19:00) i el del Camp de l'Arpa del Clot (a les 20:30) per separat, d'altres ja s'han format o es formaran aquesta setmana.
La veritat és que l'assistència d'entitats i veïns i veïnes va ser francament minsa. I això, tot i que la convocatòria es va fer per correu certificat a totes les associacions i entitats que figuren inscrites en el registre de l'ajuntament. Una pena que esperem que es pugui redreçar en les pròximes convocatòries.

Precisament el llistat de les associacions va ser motiu de controvèrsia. La norma diu que una associació o entitat només pot figurar en un sol barri, en el que tingui la seu social (segons el registre de l'ajuntament). Això significa que només pot votar en aquest barri. Jo, com a Conseller de ICV-EUiA, vaig demanar a la secretaria jurídica del districte els llistats dels 10 barris i vaig observar algunes curiositats.

Pel que fa a les entitats del Clot-Camp de l'Arpa, la Federació d'entitats figura al llistat del Clot (ja que segons l'ajuntament està a la Farinera, però ells diuen que la seva seu social és al carrer Sibelius amb l'AVV del Clot-Camp de l'Arpa), l'Orfeó Martinenc està al Camp de l'Arpa, l'Eix comercial del Clot està també al Camp de l'Arpa i l'AVV del Clot-Camp de l'Arpa estava als dos llistats del Clot i del Camp de l'Arpa del Clot (un error), etc. Moltes de les associacions dels llistats són absolutament desconegudes i no crec que vinguin mai a cap consell. Durant uns quants dies vaig intentar que en els llistats hi fossin les entitats i associacions segons el seu àmbit d'actuació, però la normativa ho impedeix. Això sí, es va corregir l'error de l'AVV del Clot-Camp de l'Arpa i ara figura només al Camp de l'Arpa del Clot ja que la seva seu està en aquesta demarcació.

Estar clar que en el cas d'aquestes dues unitats administratives o demarcacions, les entitats i associacions principals actuen en les dues i la separació en dos llistats és purament administrativa i artificial.

Com podem superar aquesta separació artificial? Doncs amb bona voluntat i, potser més endavant, amb la re-unificació en un sol barri.

En primer lloc vaig demanar al regidor, i president de tots els consells de barri, que l'assistència als consells fos oberta i que explícitament es convoquin als consells a aquelles entitats i associacions que vulguin participar, independentment del llistat administratiu. També que puguin participar en les comissions de seguiment (òrgan que el·labora l'ordre del dia de les sessions del consell). El regidor va estar d'acord.

Així algunes entitats no van poder votar la vice-presidència i va ser molt dolorós, però podran participar al més alt nivell dins de la comissió de seguiment. Això és una interpretació relaxada de la normativa que hem aconseguit.

La normativa també permet la celebració de consells de barri conjunts i l'AVV del Clot-Camp de l'Arpa, fidel a la seva reivindicació d'un únic barri, va demanar que les celebracions conjuntes fossin permanents. El regidor es va negar, però va admetre, com li havíem suggerit, que en ocasions puntuals i quan l'abast superi una unitat administrativa, es podrà fer.

Una possibilitat, que jo havia suggerit i no va ser escoltada, seria que la tècnica/el tècnic de barri fos la mateixa/el mateix en les dues demarcacions. Això era fàcil de fer, ja que tenim 9 tècnics i 10 barris, però el gerent va preferir dues tècniques per remarcar la separació. Estar clar que per part del regidor, el gerent i el Grup socialista no hi ha voluntat d'unificar de cap manera les dues demarcacions. Tot això ve de la confrontació entre companys i companyes de l'AVV del Clot-Camp de l'Arpa i els socialistes, que va desembocar en la creació de l'Associació de veïns i comerciants del Camp de l'Arpa, i cada vegada és més evident. Aquesa confrontació va fer que es presentessin dues candidatures a la vice-presidència del consell del Camp de l'Arpa del Clot: en Marcel·lí Belloso i en Joan Mani. El resultat va ser (3 Marcel·lí-4 Joan-2 Blanc-1 Nul). Jo vaig votar al Marcel·lí. En la comissió de seguiment estarà l'AVV del Clot-Camp de l'Arpa i un bon número de socialistes (fins i tot a títol individual).

Al consell del Clot va ser escollit com vice-president en Josep Lluís Alonso, president de la Federació d'entitats. A la comissió de seguiment també participarà una companya de l'AVV del Clot-Camp de l'Arpa, encara que com a veïna.

Tot i les dificultats tant normatives com polítiques està clar per a tots que els consells de barri són un òrgan de participació que cal aprofitar. Com tots els òrgans de participació, depèn de la voluntat dels grups polítics, i especialment del regidor, que funcionin i serveixin a l'interès públic.
Les associacions i entitats han manifestat la seva voluntat de contribuir-hi. El grup de ICV-EUiA així també ho vol. Superarem els entrebancs.

Francesc

1 comentari:

marce ha dit...

Has recollit bastant fidel la situació i a més, molt ben explicada.
No acabo d'entendre el perquè d'aquest empeny de incrementar la divisió del barri i on volen anar amb aquestes actituts els socialistes ,crec que no creuen de veritat ,en la participació,els fa por.
El interés que hauria de primar entre tots, es trobar els millors mecanismes per que la gent participi de manera serena i normal , que es noti la transparència en la gestió sense cap temor, que els afers públics siguin d'interés comunitari,que la participació signifiqui una veritable implicació al esforç de millorar la nostra societat i crec que es la base , la més propera ,el barri,la construcció de una democràcia mes real.
Marcel.lí Belloso