diumenge, 1 de novembre del 2009

El canvi climàtic ja és aquí

Dissabte 31 d'octubre de 2009. Auditori de la UPF a l'Estació de França. 11:30h.
Taula rodona d'ICV amb el títol: L'esquerra verda davant de les negociacions post-Kyoto, amb dos actes.

Primera part: La gestió d'ICV contra el canvi climàtic, amb l'exposició de l'Imma Mayol regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de BCN, i d'en Francesc Bastasar, conseller de Mediambient i Habitatge dela GenCat.

Segona part: Quin acord internacional per després de Kyoto. Intervencions de Raquel Monton, responsable de la campanya “Cambio Climático y Energía”, de Greenpeace; Estéfhane Sitbon-Gomez, d'Europe Ecologie i membre del Comitè Executiu del Partit Verd Europeu, del qual forma part ICV; i en darrer lloc, la diputada al parlament i membre de la direcció d'ICV, la Dolors Camats.

Aquest acte, és el primer que organitza ICV en el marc de la reunió Internacional que es fa aquesta setmana vinent a BCN, la última preparatòria de la Cimera Mundial de mesures contra el Canvi Climàtic de Copenhaguen, el desembre d'aquest any.

Només alguns apunts, sobre aspectes rellevants per a mi.
Referent a BCN, destaco la posada en marxa aquest dilluns del nou contracte de neteja, de 8 anys de durada, que té com a punts estrella més contenidors (estaran més aprop), seran accessibles per a tothom (amb poca força es podran obrir), la introducció de la recollida orgànica a tota la Ciutat, un repte important, i material mòbil menys sorollós i menys contaminant.

Pel que fa a nivell Nacional, destaco l'acceptació pel Govern i el triomf de l'aposta d'ICV per “la nova cultura de l'aigua”, amb tot el que aquesta comporta; també en general, l'estendre a tota Catalunya allò que s'està fent a BCN ciutat, que sens dubte és la punta de llança en els temes mediambientals.

De la representant de Greenpeace, destacaria l'exposició didàctica, rigorosa i científica sobre la situació actual del canvi de clima degut a l'escalfament global, per arribar a la conclusió que cal aconseguir a Copenhaguen el compromís i el finançament per a una reducció del 40% de gasos d'efecte hivernacle, a tot el planeta, l'any 2020; i això per aconseguir que l'escalfament global se situï a l'entorn dels 2ºC; superar aquesta temperatura seria “suicida”.

El representant Del Partit Verd Europeu, a banda d'estar eufòric pels resultats electorals obtinguts a les darreres elccions a França, superant al Partit Socialista, es referma, en un castellà amb accent francès, en els objectius comuns que han anat sortint al debat: 40% de reducció, finançament suficient, i el tractament que cal donar als estats emergents, per assegurar que firmin l'acord, cosa imprescindible per aconseguir els objectius globals.

Novetats destacables d'actualitat
-La Xina ja és el primer país més contaminant; ha desbancat els EE.UU.
-Obama té encallat al senat dels EE.UU., el seu pla per oferir a Copenhaguen i sembla difícil que se'n surti (si en realitat pretén tirar-lo endavant).
-En l'actualitat tots els governs ja accepten que hi ha canvi climàtic; el problema ara és posar-se d'acord i en els compromisos suficients i ferms per complir-los.
-Un repte que tenim a Catalunya és aconseguir que els governs “regionals” (no només el nostre), obtinguin el dret a participar, amb veu i vot, a les preses de decisions, a les reunions de BCN d'aquests dies, a Copenhaguen... Mentre són un dels àmbits, juntament amb els municipals, als que els toca aconseguir les reduccions acordades, no poden participar en les decisions. Un exemple d'això és que, perquè ICV pugui ser present ho ha de fer a través de la fundació Nous Horitzons, com una ONG, amb tot el respecte per les ONG'S, però ICV és un partit del Govern de Catalunya.

Antoni Pascual

2 comentaris:

Anònim ha dit...

M'han dit que Greenpeace ha demanat ajuda a ICV perquè el Ministeri no aprovi la subvenció de fabricació d'electricitat amb carbó. És cert? Gràcies

Anònim ha dit...

Sí, és cert. Va ser el dia de la taula rodona de l'article. Com moltes altres vegades, el PSOE diu unes coses i actua en sentit contrari. Un decret que vol aprovar properament el ministre Sebastian va en el sentit de subvencionar l'extracció de carbó igual que si fos una energia alternativa. I geenpeace va afegir que es temen que IU votarà a favor del decret; l'excusa és crear uns 3000 llocs de treball a la mineria, mentre que se'n perdrien molts més del camp de l'energia renovable, ja que l'energia de més produïda amb el carbó, que s'ha de gastar en el mateix temps que es produeix (com les altres), faria excedentària una part de les energies netes, que s'estan consumint ara.