diumenge, 20 de desembre del 2009

Acte commemoratiu del 30è aniversari de l'Assemblea constituent de Nacionalistes d'Esquerra

El divendres 18 de novembre el Casino l'Aliança del Poblenou va acollir l'acte amb el que la Fundació Nous Horitzons va celebrar el 30è aniversari de l'Assemblea constituent de la formació política Nacionalistes d'Esquerra (un dels partits fundadors de ICV).
En aquest acte la Fundació Nous Horitzons, conjuntament amb l'Arxiu Nacional de Catalunya, van presentar el fons arxivístic amb l'ordenació i classificació del llegat documental de Nacionalistes d'Esquerra i en el que han estat treballant al llarg dels darrers anys.
L'elecció del lloc no va ser casual, ja que va ser precisament en aquest local on es va constituir NE l'any 1979, just al principi de l'etapa democràtica post-franquista.
L'acte va contar amb les intervencions de: Jaume Bosch (president de Nous Horitzonts), Marià Hispano (director del treball arxivístic), Neus Canelles (adherida a NE-ICV), Joan Armet (NE-ICV), Josep Ll.Carod Rovira (NE-ERC) i Joan Saura (President de ICV).
La veritat és que els assistents vam gaudir d'una molt interessant lliçó d'història. Per entendre una mica la importància d'aquesta formació (que no va consseguir cap escó), cal recordar que entre els adherents a NE estaven: Avel·lí Artís (Tisner), Xavier Bru de Sala, Jordi Carbonell, Josep Ll. Carod Rovira, Enric Casassas, Josep M. Espinàs, Josep Mª Flotats, Armand de Fluvià, Jaume Fuster, Pau Garsaball, Lluís Llach, Joan Oliver (Pere Quart), Magda Oranich, Manuel de Pedrolo, Oriol Pi de Cabanyes, Marina Rosell, etc. Tot un luxe.
Més informació a la Wikipèdia.

1 comentari:

Pere Nieto ha dit...

Nacionalistes d'Esquerra va representar una força radical i moderna que va sembar moltes llavors però que no va saber fer la collita. Veure què proposàvem i qui en formava part hauria de ser un referent per a ICV. Em va fer molt ail·lusió poder anar a l'acte i recordar el meu pas per Nacionalistes d'Esquerra i per l'ENE.