dimecres, 11 de març del 2009

Bolonya: Pagar per estudiar a casa?


Els estudiants d'universitat estan convocats a una vaga i una manifestació demà dijous 12 de març. La vaga i la manifestació (menys) seran un èxit. Els col·lectius d'estudiants que s'oposen al anomenat pla de Bolonya han fet una gran campanya de desprestigi d'aquest canvi. Però han amagat que és un canvi comunitari imprescindible i que les seves avantatges són múltiples.

És evident que en el camí hi hauran inconvenients i que no es pot fer a cost zero però, insisteixo, les avantatges són moltes: en docència, en mobilitat, en homologacions, etc.
Curiosament la majoria d'inconvenients que esgrimeixen els opositors són de caire econòmic. Alguns no es poden resoldre a la pròpia universitat, com el finançament. D'acord, és insuficient. Però això es resolt a Madrid o amb la Generalitat, no té res a veure amb Bolonya. D'altres, directament són falsos, com la pregunta d'un cartell que cridava: Bolonya: Pagar per estudiar a casa?
La millora en la qualitat docent que es promou amb motiu del canvi de plans d'estudi fa que els sectors més immobilistes del professorat (uns pocs), estiguin d'acord amb la paralització del procés. Un error que el professorat progressista no podem permetre.

Francesc