dilluns, 4 d’octubre del 2010

Dones amb Iniciativa celebra un acte amb la prestigiosa antropòloga feminista, Marcela Lagarde

Divendres 1 d’octubre, en un acte que va reunir a un gran nombre de membres de Dones amb Iniciativa, la ex diputada mexicana i catedràtica de la Universidad Nacional Autónoma de México, Marcela Lagarde, ens va parlar de la seva experiència com a dona política.

La Marcela Lagarde és acadèmica, antropòloga i investigadora, i una de les persones més rellevants en el feminisme llatinoamericà. Fou diputada al Congrés Federal Mexicà com a independent a les llistes del Partido de la Revolución Democrática (PRD), i durant la seva tasca com a membre del Congrés, va destacar per la seva labor a favor dels drets de les dones.

Catedràtica de la Universidad Nacional Autónoma de México, Lagarde, va acunyar el terme "feminicidi" per descriure la situació a Ciudad Juárez (Mèxic) i va aconseguir la creació d'una comissió Especial de Feminicidi al Congrés, per investigar l'assassinat de dones a Ciudad Juárez. Va promoure que el delicte del "feminicidi" s'incorporés al Codi Penal i va ser la màxima redactora i valedora de la Ley General de Acceso de las Mujeres a Una Vida Libre de Violencia, vigent a Mèxic des de 2007.

Tot i que érem conscients que la Marcela Lagarde era un referent en relació a la violència masclista, des de Dones amb Iniciativa varem voler escoltar la vessant més política de la Marcela, que tal com ella mateixa va descriure, va íntimament lligada a la seva tasca com a feminista.

La Marcela, fent un recorregut per la seva vida política, ens va mostrar perquè l’accés a la informació i als llocs de decisió, son tan necessaris per a les dones.