dimecres, 19 de maig del 2010

Balanç de Govern: Polítiques Públiques de Seguretat

Ponent: Xavier Riu

Per al Xavier el més important de la nostra tasca a la Conselleria d'Interior és la transformació profunda amb valors d'esquerres i la modernització del sistema públic de seguretat. Ell està convençut que hem deixat una petjada i que hi ha canvis que seran molt difícil pels que vinguin darrera de treure'ls.

El sistema públic de Seguretat es sustenta sobre quatre potes fonamentals:

- Mossos d'Esquadra
- Trànsit
- Bombers
- Protecció Civil

Hem fet una tasca increïble amb el canvi de la policia, i ens ha tocat a nosaltres de gestionar-la, amb uns resultats força satisfactoris.
Hem pres una sèrie de mesures per evitar els abusos, mesures que no han tingut una bona acollida per part d'un sector de la policia però que en canvi sí que, després del rebombori mediàtic, la societat hi ha donat la seva aprovació.
Hem hagut d'elaborar un reglament que regulés l'ús de les armes.
Estem a punt de signar un Codi Ètic.
Hem professionalitzat la policia, hem inaugurat un centre on treballen 2.000 especialistes que fan una tasca de primer nivell (una mena de CSI català), i que ha permès desemmascarar el cas Millet, detencions de mafiosos, els tallers xinesos, etc...

Hem tingut problemes però en aquests moments la policia catalana està més preparada que mai per enfrontar-se als problemes de la societat.

Hem reduït el número de morts en carretera; només es parla de la mesura dels 80km/h, que per una altra banda ha sigut efectiva, i fins i tot la Unió Europea ens ha concedit un premi. Però n'hi ha d'altres, com els acords amb els ajuntaments per fer plans de seguretat viària, el control d'alcoholèmia i de drogues. S'està treballant en un àmbit de canvi cultural; avui gairebé ningú s'atreveix a presumir de conduir begut o beguda.

El cos de bombers també ha experimentat uns grans canvis; estan més preparats, són més potents i amb una estructura més moderna.
Donarem unes dades que creiem que són prou significatives per explicar els canvis en positiu:
Despesa:
En parcs: CiU 8 milions d'euros, Tura 18, ICV-EUiA 79 milions
Parc de vehicles: CiU 8 milions d'euros, Tura 17, ICV-EUiA 42 milions
Formació: CiU 420.000 euros, Tura 530.000, ICV-EUiA 1.090.000

S'ha creat la Direcció de Protecció Civil, que no existia, i ara tenim estructura a totes les regions de Catalunya. Estem portant a terme la tasca d'unificació del telèfon 112; manca incloure-hi les ambulàncies, però pel que fa als bombers i la policia ja funciona. S'està fent un altre centre del 112 a Reus i, d'aquesta manera, en tindrem dos funcionant de forma simultània, de maqnera que en podrà funcionar un de sol en cas que l'altre tingués problemes. S'ha creat una xarxa de comunicació única per a totes les emergències.
S'ha creat una institució, un centre públic, per estudiar els temes de seguretat i tothom que vulgui dedicar-se a la seguretat ha de passar per allà.

S'ha creat el Consell de Seguretat on estan representades totes les institucions, els sindicats...

La tasca que s'ha fet per a la prevenció de la violència masclista, l'homofòbia i la violència envers les persones amb discapacitat funcional, per l'atenció a les víctimes és prou reconeguda i molt valorada per les persones que es dediquen a treballar amb aquests col·lectius.

La llista és molt llarga, s'ha fet una tasca molt bona, gestionant molts canvis, però el que no hem sabut explicar o transmetre a la societat és tota la nostra feina i els mitjans només han parlat de nosaltres quant podien fer-ne escarni. El Xavier també pensa que dins de la nostra organització no s'ha acabat d'assumir el fet d'estar al davant d'interior, com també que hem fet poca pedagogia i poca difusió de la nostra tasca al departament d'Interior.

Concha Curto

1 comentari:

Anònim ha dit...

No sé què passa últimament, però he tingut contacte amb molta gent que treballa al Departament de Medi Ambient i Habitatge, tan mig-caps com treballadors rasos. I el que m'han transmès ha sigut que curren molt, que en tenen ganes, que estan motivats i que s'estan canviant coses, sent pioners a Europa en moltes coses, rebent premis, ...

I quan la Núria ens va explicar, des del punt de vista polític, el que s'està fent, no només em va transmetre aquesta disposició de fer coses, sinó l'energia que et dóna el poder fer allò necessari, la manera de ser d'una societat del segle XXI.

A totes les treballadores i els treballadors del Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH): seguiu endavant i gràcies per treballar per a tots i totes!!!