dilluns, 18 de gener del 2010

Desmentiment a la informació que publica avui el diari “La Vanguardia”


Aquest és el comunicat del DIRIP de 18 de gener de 2010 sobre les falsedats publicades a "La Vanguardia" sobre l'incendi d'Horta de Sant Joan.

En relació a la informació que avui publica el diari “La Vanguardia” titulada “Interior ocultó datos clave del incendio mortal de Horta de Sant Joan”, el Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, vol aclarir el següent:
1.- Es absolutament fals que el Departament hagi ocultat cap informació de la gestió de l’incendi d’Horta de Sant Joan.
2.- El document que publica el diari és un despatx d’incidència elaborat per operadors/ores a la sala de Tarragona, que no tenien accés a totes les comunicacions perquè qui coordinava era el Centre de Comandament Avançat, situat a Horta de Sant Joan, que centralitzava tota la informació i les comunicacions.
3.- És fals que el departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació hagi seleccionat una part de les comunicacions. A l’informe entregat al jutjat, hi consta la transcripció de totes les comunicacions efectuades durant l’emergència i en l’annex entregat al jutjat, a les pàgines 320 i següents, es comproven com D0 (cap de guàrdia) manté comunicacions permanents tant amb EOO (Cap de sector), com HO (coordinador de mitjans aeris) i GRAF01 (servei central de Bellaterra coordinador GRAF).
4.- Aquestes transcripcions (de totes) les comunicacions demostren que el cap de guàrdia D0 estava en permanent contacte amb els caps de sector de l’incendi, amb els mitjans aeris i amb la sala central de comandament.
5.- Que la operadora de Tarragona no localitzés al cap de guàrdia (D0), no vol dir que estigués il·localitzable, com assegura La Vanguardia, sinó que aquest estava parlant amb diferents operatius de l’emergència minut a minut, com consta a l’informe entregat al jutjat.
6.- Protecció Civil va activar la fase d’alerta de l’Infocat a les 23:23 hores del dia 20 de juliol i l’emergència a les 16:45 hores del dia 21 i no pas a les 17:08 com assegura La Vanguardia. Els protocols de Protecció Civil indiquen que s’ha d’activar l’alerta per activar recursos quan hi ha riscos i que l’emergència del pla s’activa quan comencen a haver-hi danys importants. L’emergència, doncs, es va activar quan la magnitud de l’incendi va agafar més proporcions, però els recursos estaven activats ja per l’alerta. Així és com ho estableixen tots els plans d’emergència, no només l’INFOCAT.
7.- El Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació prega als mitjans de comunicació que no tinguin en compte només informacions parcials de la gestió de l’incendi i facin servir totes les transcripcions de les comunicacions incloses en els annexos de l’informe lliurat al jutjat al mes de setembre. Aquest informe va ser també entregat als mitjans de comunicació, i entre ells a La Vanguardia, el passat dia 14.
8.- El Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació lamenta que un diari històric com La Vanguardia no contrastés la informació amb cap font oficial del Departament i es posa a la seva disposició per qualsevol aclariment que necessiti, tot apel·lant al dret de rectificació contemplat a la llei 2/1984 de 26 de març.

1 comentari:

Anònim ha dit...

La elección de la foto que ilustra el artículo me parece un tanto desafortunada, pero bueno es una forma de llamar la atención. En cuanto a los argumentos me parecen impecables y supongo que serán los mismos que se han presentado hoy ante el juez en la comparecencia del conseller de interior así que tranquilidad.